5 dec. 2011

Decernarea premiilor Asociatiei Intenationale Culturale Diallog

De Ziua Nationala a Romanilor, dupa spectacolul de la Casa Tineretului si dupa festivitatea oficiala din fata monumentului sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, de la orele 19.00 a avut loc in Sala Mare a teatrului ,,Maria Filotti’’ decernarea premiilor Asociatiei Intenationale Culturale ,, Diallog ’’. Deschiderea manifestarii a facut-o managerul teatrului ,,Maria Filotti’’, Mircea Bodolan care ,, l-a invitat pe domnul prof.dr. Alexa Visarion pentru a ne onora cu prezenta domniei sale in calitate de presedinte al Asociatiei Culturale ,,Diallog’’- asociatie care va decerna niste premii.’’

Regizorul Alexa Visarion a vorbit despre faptul ca  ,,am venit la Braila cu inima deschisa pentru ca l-am cunoscut pe Fanus Neagu, am regizat sub directia domniei sale la Teatrul ,,Maria Filotti’’. Am venit la Braila cu prietenie si deschidere pentru ca e un oras sfant, unde exista o uniune intre oameni de diferite etnii, unde exista bogatie spirituala si mult talent. Braila e un oras talentat, un oras cu atatea personalitati in atatea domenii de activitate variate, incat tara noastra Romania se poate mandri in strainatate.’’ Alexa Visarion a continuat discursul spunand ca ,,avem nevoie de toate valorile materiale, economice, financiare si politice dar avem nevoie mai ales de conditie spirituala care sa le cultive si sa le selecteze cu adevarat, care sa nu le amestece.’’

Activitatea Asociatiei ,,Diallog’’face referire la valorarea, performanta si calitatea creativitatii. In cadrul acestei Asociatii se produc schimburi de experienta intre oameni de calitate din domenii diferite si de traditii diferite. Asociatia ,,Diallog’’ are filiale in Romania la Cluj, Iasi, Piatra Neamt ; in Statele Unite ale Americii la New York, Chicago ; in Brazilia la Sao Paolo.

Regizorul Alexa Visarion vorbea la un moment dat, in scurtul sau preambul, ca ,, tara ta nu poate avea identitate daca tu nu ai identitate ; nu poti sa te prezinti lumii daca tara ta nu are identitate !’’
Au fost premiati cu premii de excelenta : scriitorul Viorel Sabin pentru romanul ,,Impostorul- arta infrangerii de sine’’ ; actorii Eusebiu Steanescu si Dorel Visan si primarul municipiului Braila, dr.ing. Aurel-Gabriel Simionescu pentru sprijinul acordat miscarii culturale si pentru deosebitul sprijin acordat teatrului ,,Maria Filotti’’ din Braila.

La finalul decernarii premiilor, regizorul Alexa Visarion a spus : ,,Noi nu suntem ceea ce vrem, noi suntem ceea ce facem !’’ amintind inca o data tuturor ca doar faptele au relevanta in viata fiecarui om. 

Maestrul Eusebiu Stefanesc a recitat  versuri de Mihail Eminescu si Nichita Stanescu, versuri in care cei doi mari poeti ai neamului romanesc vorbesc despre curgerea si infinitatea timpului,despre viata de-o clipa si moartea eterna, despre iubirea fata de oameni si de Dumnezeu, viziuni diferite ale poetului nepereche si ale poetului necuvintelor.

Actorul Dorel Visan, maestru al teatrului si filmului romanesc a vorbit despre ,,teatrul ca dialog, cunoastere si iubire in ultima instanta, despre legatura dintre actor si public. Apoi a recitat monologul lui Decebal, monolog ce vorbeste despre puterea si despre trecerea omului prin timp, despre degradarea morala a omului si puterea conducatorului de a-si apara neamul.

La finele minunatului spectacol, actorul Dorel Visan a spus cateva cuvinte pentru InfoEst : ,,A fost o seara deosebita,o seara pe masura Zilei Romaniei, pe masura Zilei de 1 decembrie si pe masura orasului unde aveti un primar destoinic care, spre deosebire de alti primari, crede cu tarie ca o tara se fixeaza si se regaseste prin cultura.’’

Primarul Aurel Simionescu a spus ne-a spus cateva cuvinte la iesirea din Sala Mare a teatrului ,,Maria Filotti’’ : ,,O seara deosebita, cu lucruri de alt gen fata de cele cu care ne-am obisnuit noi, dar care emotioneaza mai ales  prin faptul ca se asociaza cu ziua de astazi de 1 Decembrie, toate astea dau o alta dimensiune acestei manifestari culturale. A fost prezent Nichita Stanescu, Mihail Eminescu prin interpretarile maestrilor Dorel Visan si Eusebiu Stefanescu. Aestia sunt oamenimari care dincolo de dimensiunea artistica au si o dimensiune profesorala, didactica. Sper ca toate aceste lucruri au placut celor prezenti in sala si sper sa le putem reedita. Nu are o valoare in sine diploma pe care am obtinut-o astazi, ea capata valoare prin prizma orasului Braila si a brailenilor care o merita din plin, dar si pentru sanctuarul lui Fanus Neagu.

sursa : Infoest Braila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu