8 mar. 2013

Baietii si alte povestiri (Humanitas)


Sefii primul dintre cele doua volume cuprinse in Baietii si alte povestiri a fost publicat pentru intaia oara in urma cu 50 de ani marcand debutul oficial ca prozator al lui Mario Vargas Llosa. Realismul lucid al acestor sase povestiri lipsit de inflexiuni mitologice anunta o perspectiva aparte in contextul literaturii sud-americane identificata adesea cu realismul de tip magic. 

 

Povestirea Baietii scrisa un deceniu mai tarziu e un punct de cotitura: violenta e aici mai insidioasa si nu mai tine atat de un tacit  al onoarei si al machismului ca in povestirile si romanele de pana in 1967 cat mai degraba de insasi regula jocului. Sefii este prima mea carte si in ea apar cateva din multele povestiri scrise cand eram adolescent si student. Era un concurs de povestiri la Barcelona Leopoldo Alas cu un premiu destul de modest si cum imi doream sa public am participat fara prea mari sperante insa am fost premiat. 

 

Zece ani mai tarziu am scris Baietii. Subiectul imi dadea tarcoale de cand citisem intr-un ziar ca un caine a emasculat un nou-nascut intr-un satuc din Anzi. Imi doream sa scriu despre aceasta rana stranie care spre deosebire de altele nu se inchide ci odata cu trecerea timpului se deschide din ce in ce mai mult. (Mario Vargas Llosa)

 

Poti comanda cartea aici.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu