13 mai 2013

Despre cartea: ÎN SEMN DE PROTEST de Paun Condrut

    
In ultimul timp am luat obiceiul de a scrie câte ceva despre cartile pe care le citesc. Este vorba despre carti noi ale unor autori pe care îi cunosc personal; sau nu. Fie ca am fost prezenta la lansare, fie ca am cumparat cartea atunci când am gasit-o în librarii, fie ca am primit volumul în dar direct de la autor, oricare ar fi fost modalitatea prin care am intrat în posesia ei, ma bucura faptul ca pot sa o citesc. Apoi am îndrazneala de a o prezenta si celorlalti, fara a avea pretentia de a face o critica literara. Poate ca, prezentând-o simplist, cu limbajul obisnuit, le voi trezi si altora curiozitatea de a citi cartea respectiva.
 Domnul PAUN CONDRUT autorul cartii ÎN SEMN DE PROTEST,  editura Proilavia, Braila, 2012, este scriitorul care ne-a delectat mereu cu epigramele sale de o mare finete. Apoi ne-a poftit “ Sapte ani pe mare” sa facem cunostinta cu proza sa. Cu aceasta noua carte ne incita sa ne alaturam protestului sau, un protest prin care autorul deschide o usa spre lumea tranzitiei, pe care o traim fiecare în felul sau.
       
Despre cartea ÎN SEMN DE PROTEST, scriitorul Gheorghe Lupascu face o caracterizare precisa, aratând ca în aceasta satira amara, autorul apeleaza la o portretistica sociala individualizata în limbaj si situatii. Pentru ca intrând alaturi de autor în întâmplarile patronate de tranzitia paguboasa, le întelegem cu totii, desi nu le traim în acelasi fel. Fiecare îsi duce viata cotidiana în mod diferit.
       
Volumul este alcatuit din bucati scurte, schite care pornesc din experienta autorului, legate de întâmplarile cotidiane. Cartea începe cu povestirea „Nelu si Neluta”; din ea facem cunostinta cu relatia care se înfiripa între cei doi oameni, care au deja o anumita vârsta. De aceea, autorul sugereaza ca aceasta legatura ar putea fi usor interesata. El, un barbat hotarât, care doreste sa scape din ghearele nemiloase ale singuratatii, sa-si întovaraseasca viata cu o persoana sincera, care sa-i împartaseasca iubirea la care este dispus întotdeauna cu sinceritate, cu totala daruire, ca un bun crestin. Ea, o leoaica plecata la vânatoare, decisa sa-si afle drumul prin viata barbatilor, aici, în împrejurimi sau aiurea, la Venetia. Simtindu-se înselat barbatul cauta o alta cale; pentru a scapa de singuratate se aseaza la biroul sau, care este masa din bucatarie si se apuca de scris. Caci are de ales între a se consola cu învatarea limbii japoneze pentru a deveni misionar crestin sau a continua sa scrie despre realitatea societatii de astazi, în care sunt bine stabilizate disperarea si lipsa de speranta în viitor.
       
Sigur ca pot fi citate fel de fel de întâmplari, începând cu cea care da titlul cartii În semn de protest si continuând exemplificarea cu Sexagenarul, Teroristul, O zi memorabila, Caritabilul. Toate cele 27 de schite etaleaza framântarea scriitorului, învaluita într-o ironie verbala, fara retineri, caci nu este un text încifrat; totul este scris lejer (prea lejer, uneori), curge malitios, desi tradeaza o nerabdare a autorului, care vrea sa ne pastreze în cotidian si sa ne spuna cât mai multe. Cartea se vrea originala, dar ea are originalitatea sa proprie doar prin faptul ca în textele sale sunt prezentate întâmplari proprii autorului, care prin aventura sa interioara încearca sa-i cunoasca pe ceilalti pentru a se recunoaste pe sine însusi în noile conditii de viata. Abia când devenirea sa intim spirituala îl îndeamna sa întoarca la Dumnezeu, facând trimiteri la citatele biblice, controversa între întâmplarile în care este nevoit sa traiasca si ceea ce si-ar fi dorit de fapt, îi cointereseaza afectivitatea framântata, vecina cu anxietatea, cauzata de incapacitatea sa de a se acorda cu timpul sau istoric, încercând mereu sa evadeze.          
        
Domnul PAUN CONDRUT are o predispozitie pentru rememorarea subiectiva a întâmplarilor. Faptul ca autorul a trait intens experientele evocate cu nonsalanta în cartea sa, îl conduce  spre sentimente cu tentatie vindicativa, dupa ce s-a împotmolit într-o deceptie adânca. Traieste Un vis regretabil, total surprins de atitudinile incorecte pe care le întâlneste. De aceea, prin scrisul sau, autorul încearca un fel de lupta cu morile de vânt, care se dovedeste inutila si cu o anumita nuanta sisifica.
        
Scrierile sale de proza scurta sunt naratiuni moderne, ivite sub impulsul momentului trait, într-un amestec de autenticitate si imaginativ, desi autorul, dincolo de umor, reprezinta un personaj tragic care ar putea sa oscileze între votca si Dumnezeu. Întâmplarile par a fi reale, autobiografice, redate frust, autorul fiind mai putin interesat sa exploreze aceasta parte inedita (este la a doua carte de proza) a scrisului sau si sa o cizeleze. De aceea, îsi tolereaza mici defectiuni estetice. Este un observator adânc al societatii, niciodata ezitant în viata de fiecare zi, desi poate deveni circumspect uneori.
       
Volumul ÎN SEMN DE PROTEST nu este o carte cu miza mare spre exterior, decât în masura în care cititorii se regasesc în paginile sale. Autorul cauta o forma de întelegere pentru lumea în care traieste. Nu stiu daca o accepta. Reflectând o interioritate care gliseaza în realul cotidian, autorul se situeaza în spatiul în care este nevoit sa traiasca si cu prietenii, si cu dusmanii. Ne invita si pe noi, cititorii, sa-i stam alaturi în vremurile acestea de criza.
      
Sa-i dorim domnului PAUN CONDRUT  sanatate, rabdare si inspiratie la scris.

                     
LUCIA  PATRASCU                     
Braila 14 martie 2013

Un comentariu:

  1. mi padre siempre ha sido una persona rara y rencorosa...
    pero bueno... espero k le vaya bien...
    su hijo prodigo, Eduardo

    RăspundețiȘtergere