7 oct. 2013

Lansarea volumului Cosmin

Am participat vineri 4 octombrie la o lansare de volum la biblioteca judeteana Panait Istrati din Braila la sala Fanus Neagu. Doctorita Magdalena Iugulescu a lansat Cosmin, editura Proilavia 2013, 360 de pagini. Primul vorbitor a fost criticul si profesorul Dumitru Anghel care a pus intr-o lumina pozitiva cartea.

Sustine profesorul ca volumul descrie prototipul victimei perfecte iar ca avem de-a face cu un jurnal cu consistenta unui roman psihologic. Avem malpraxis social, politic si administrativ. Cartea e dominata de personajul Cosmin care are un destin programat istoric.

Scriitorul Constantin Gherghinoiu s-a referit la volum ca la o carte adevarata iar la autoare ca fiind un talent autentic. Vede in Cosmin romanul devenirii unei personalitati. Crede ca folosirea decupajului dintr-un jurnal intim este o tehnica pe care autoarea o stapaneste iar vocatia de romancier se vede din felul in care stie sa gradeze tensiunea.

Viorel Coman o considera o carte ciudata. Este foarte curajoasa prin tema si prin instinctul cu care gandeste estetica romanului. Cartea este un jurnal pe care Viorel Coman il considera o optiune foarte subtila. Aceasta ii da voie autoarei sa fie foarte libera in vorbire si ii permite sa se joace cu realitatea. Viorel Coman crede ca in prim plan sta o problematica morala.

"Este un caz cu o frecventa atat de mare incat doar ignoranta ne face sa nu vedem realul. Cartea este un roman al Brailei de azi, cel mult de ieri unde se pot recunoaste cu masca unii oameni ai scolii".

Valentin Popa crede ca avem de-a face cu o tema pedagogica foarte bine tratata iar ca autoarea stie cum se face educatia. interesant este cum trece personajul Cosmin prin toate varstele.

Anfitrionul manifestarii a fost insusi directorul bibliotecii Dragos Neagu.

Mihai Vintila
articol publicat in Infoest.ro
http://www.infoest.ro/index.php?pn=2&idn=386474468

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu