10 iul. 2017

Să fie filosofie!

Virgil ANDRONESCU

Vineri, 23 iunie 2017, s-a desfășurat, în sala G-ral Constantin Hârjeu a Cercului Militar Brăila, prima ședință a Cenaclului filosofic Emil Cioran.

Primul care a luat cuvântul a fost aforistul Zeno Halupa, care a motivat necesitatea înființării unui astfel de cenaclu, spunând că este binevenită inițiativa, mizând pe ideea că întâlniri de acest fel nu pot aduce decât un plus culturii brăilene și că, dincolo de cenaclurile de literatură existente pe plan local, acest tip de manifestare va reprezenta, cu siguranță, un suflu nou de gândire în cetatea Brăilei.
Apoi, Toni Marțian, profesor de filosofie, ales președinte al cenaclului, și-a exprimat un crez personal: astfel de întâlniri, ale unor tineri îndrăgostiți de literatură și de înalta gândire filosofică, demonstrează prețuirea lucrurilor profunde ale vieții, care îl fac pe om să fie OM!, ca apoi să prezinte un eseu despre filosoful din Rășinarii Sibiului.Cuvântul a fost preluat după aceea de profesorul Valentin Popa, care, pe lângă informații referitoare la biografia cioraniană, a vorbit și despre filosofia analitică ce se consumă în prezent și care ține mai mult de latura sociologică și socială decât de filosofia de tip clasic.
Ședința a continuat cu discuții libere, având ca subiect opera și personalitatea marelui filosof român trăitor la Paris. De asemenea, s-a stabilit ca ședințele cenaclului să aibă loc în penultima zi de vineri a fiecărei luni, începând cu ora 17.30.

Domnii Valentin Popa și Toni Marțian au venit cu propuneri ca următoarele ședințe să fie consacrate gândirii lui Emil Cioran, ședințe care să se bazeze pe reflecții asupra temelor gândirii sale și pe modul în care este receptat astăzi, în România, scepticul de serviciu al secolului.
Întâlnirea de vineri, 23 iunie 2017, reprezintă deschiderea primului cenaclu filosofic înființat în Brăila ultimilor 50 de ani. Acest fapt se datorează aforistului Zeno HALUPA și scriitorului Virgil ANDRONESCU. Cenaclul funcționează datorită unui grup format din următorii membri: prof. Toni MARȚIAN (președinte al cenaclului), prof. dr. Valentin POPA (scriitor), Zeno HALUPA, Alexandru HALUPA (poet), Mihai VINTILĂ (editor, scriitor, jurnalist și director al revistei manifest Litera 13), Alexandru Costin TUDOR (poet), Virgil ANDRONESCU, Tudorița TARNIȚĂ (poetă, jurnalistă), Mariana MARȚIAN (muzician), Cristina-Georgeta HALUPA (pictoriță). Toți cei enumerați mai sus au fost prezenți la ședința de constituire a Cenaclului filosofic Emil Cioran.

Un start bun, speranțe și certitudini pentru un viitor cât mai rodnic și interesant al acestui demers cultural! S-a stabilit ca în ședința următoare, ce va avea loc în ziua de vineri, 21 iulie, Virgil Andronescu să prezinte un eseu în care să prezinte tema morții în opera lui Cioran, tema fiind aleasă de către acesta.

Cenaclul și-a propus și editarea unei reviste trimestriale, de 8 pagini, în care să se publice ceea ce se întâmplă la fiecare întâlnire a membrilor săi, dar care să cuprindă și articole cu tematică filosofică. În final, țin să mulțumesc în numele tuturor membrilor cenaclului, conducerii Cercului Militar Brăila pentru acordarea dreptului de funcționare și pentru punerea la dispoziție a unei săli cochete în care să ne putem desfășura activitatea.

depe blogul Caleidoscop Braila 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu